Ny generation tager over hos Hosta Industries

17-03-2015

Brødrene Christian og Søren Mosevang har købt faderen og grundlæggeren Orla Mosevangs andel af virksomheden Hosta Industries i Hjallerup, og de to brødre ejer nu hver 50 procent af virksomheden.

Det er to mænd med konkrete planer, som har overtaget kontrollen af familievirksomheden Hosta Industries i Hjallerup. Virksomheden har henover krisen investeret over 30 millioner kroner i nye maskiner, udstyr og bygninger, og nu skal virksomheden med godt 60 ansatte i højere grad være en systemleverandør.

– Vi arbejder meget på at blive en lidt mere professionel virksomhed. Førhen var vi en hardcore produktionsvirksomhed, men i dag arbejder vi hen imod at blive en mere salgsorienteret produktionsvirksomhed, fortæller Søren Mosevang, der sammen med sin bror Christian Mosevang, har overtaget familievirksomheden.

Startede for fem år siden
Det har nok altid ligget ubevidst i kortene, at de to brødre på et tidspunkt skulle overtage familievirksomheden, som blev grundlagt for over 41 år siden.

– Uden at sige noget er vi blevet enige om, at det var den vej, som vi skulle gå, fortæller Søren om vejen ind i familievirksomheden.

Den 1. oktober blev det så en realitet, da de overtog faderens tredjedel af virksomheden. Det var samtidig afslutningen på en proces, der startede for fem år siden, da de tre overtog søsterens 25 procent.

Grundlæggeren Orla Mosevang gravede selv fundamentet til den første fabrikshal tilbage i 1973, og siden har virksomheden udvidet hele tolv gange, fortæller Søren Mosevang, mens han viser rundt på virksomheden.

Her er standsemaskiner, svejserobotter og fuldautomatiske bukkemaskiner travlt beskæftiget med at lave alt inden for pladebearbejdning.

 

25 år gammel lønseddel
Efter endt uddannelse kom den nu 36-årige Christian Mosevang ind i familievirksomheden. Det var tilbage i 2006, og året efter trådte nu 31-årige Søren Mosevang også ind. De havde begge efter at stået i lære – Christian som maskinarbejder og Søren som værktøjsmager.

Da de kom tilbage til familieforetagenet, havde Christian Mosevang været omkring Ingeniørhøjskolen og blevet uddannet maskiningeniøruddannelse, mens Søren var uddannet produktionsteknolog.

Hosta Industries har dog altid spillet en vigtig rolle hos de to brødre. – For nyligt fandt jeg min første lønseddel, og den er tilbage fra 1989, fortæller Christian Mosevang.

 

Ansvaret delt op
Christian og Søren Mosevang indtrådte i virksomheden før finanskrisen, og dengang var der fuld fart på. Men sammen med krisen faldt efterspørgslen. Så i den relativt korte ting, som brødrene har haft ledelsesansvar i virksomheden, har de begge oplevet op- og nedgangstider.

Det er dog lykkedes det at finde et nyt gear, og virksomheden på Gørtlervej er på tilbage i topform. 35 procent af virksomhedens produktion ryger direkte til eksport, men omkring 95 procent af volumen kommer til udlandet gennem kunderne, der er eksportvirksomheder.

– Indenfor seks år er vi gået fra 30 til 62. Både vores omsætning og mandskab er nu større end før krisen. Vi har investeret rigtig mange penge i nye processer og effektiviseringer for at gang i den igen. Man kan sige, at vi har investeret os ud af krisen, siger Christian Mosevang.

Ansvaret for de forskellige områder i Hosta er blevet delt op i mellem dem. Christian er administrerende direktør, mens Søren er teknisk direktør. Det betyder blandt andet, at Christian har ansvaret for personalet og forhandlinger med kunder og leverandører, mens Søren står for maskinerne.

Virksomheden har oprettet et logistikcenter, hvor kunderne tidligere henvendte sig til et enkelte afdelinger. – Vi vil være en mere komplet leverandør i fremtiden. Vi vil gerne levere hele produktet og ikke bare en enkelt del, siger Christian Mosevang om fremtiden.